ved
Gard Strøm


| HJEM | INNHOLD | KILDER | LINKER | HJELP |


Oppdatert 15.09.2019

Vallonere i Holla

 


Fransktalende
jerværks- og gruvedistrikt i fjellende i det østre Vallonia.
Nærmeste kjente by: Liège
først til Sverige - dårlig betalt.
Fikk høre at lønna var mye bedre i Norge.
Flytta til Norge
Kom til:
Kongsberg
Vestfossen, Skotselv i Drammensvassdraget.
Egeland i Søndeled
Fossum i Gjerpen
Holla
Jons i Holla
Brunlanes
 

Valonere.
Jon Steensen er etterkommer av jernverks-slekta vi kan kalle Valonere. De kom fra det fransktalende jernverksdistriktet Valonia i Belgia, nær byen Liège på 1600-tallet. De slo seg først ned i Sverige hvor de ankom på begynnelsen på 1600-tallet, som eksperter innen smelteindustrien med yrker som masovnmester, hammermester og formermester. Der fikk de høre at det var bedre betalt i Norge og de endte opp på forskjellige jernverk i Norge. Minst en av greinene kom til Holla jernværk og kan følges bakover via denne slekta (ovenfor).
Denne familien drev et respektabelt vertshus/ gjestgiveri like ved hovedporten ved Holden jernverk. For lokalhistorie-interessert fremdeles kjent som "Jons".
Hadde ikke vertshuset/ gjestgiveriet vært respektabelt, hadde aldri Holla-presten Bremer, som var kjent som meget streng , latt deres barn konfirmeres som nr. 1 i rekka. Yngstemann Abraham Johan Jonsen fikk til og med karakteren "Udmærket godt" av presten Bremer, mens de andre konfirmantene fikk "meget godt", "godt" og "tæmmelig godt". De to siste på lista, Christen Christensen Kaalstad og Stener Andersen Storhaug fikk bare "maadelig".

 

 


Webmaster